dimecres, 1 de febrer del 2012

Pedra Líquida



Al mes de novembre de 2010, TV3 va programar el documental “Liquid Stone” al seu programa “Sense Ficció”. Aquest documental de l'any 2009 de la Televisió de Nova Zelanda (TVNZ) és un dels millors reportatges que s'ha fet sobre l'obra de Gaudí, ja que ens il·lustra el treball de recerca que es va fer per descobrir alguns dels secrets d'aquest genial arquitecte, tal com ens explica el blog del programa “Sense Ficció”:


“La Sagrada Família, la creació més ambiciosa d’Antoni Gaudí, va començar a construir-se el segle XIX i encara avui s’està construint. Gaudí va dedicar 43 anys de la seva vida a aquesta obra i, tan bon punt es va adonar que no l’acabaria en vida, va deixar com a llegat un intricat disseny de models codificats, a partir d’un enginyós sistema geomètric, que permetrien, a les generacions futures, completar-lo.


Amb la mort de Gaudí, el 1926, i la destrucció d’aquests models durant la Guerra Civil, s’obria l’interrogant de com continuar les obres per a tots aquells que volien fer-ho; ningú entenia el complex sistema geomètric necessari per interpretar els models de l’arquitecte i traslladar-los a la realitat.


L’any 1979, el neozelandès Mark Burry, arquitecte de 23 anys, va trobar-se amb dos directors d’obra de Gaudí i els va oferir l’oportunitat de desxifrar el codi del mestre. A poc a poc va començar a recrear els dissenys de Gaudí a mà. Després va aplicar-hi un programari d’aeronàutica i va ser llavors quan els dissenys de Gaudí van veure la llum.


El documental ens explica el repte de com completar el temple de la mà del mateix Burry i també de l’equip d’arquitectes i d’artesans que han passat bona part de la seva vida dedicats a descobrir i interpretar l’obra de Gaudí. Mesclant tècniques que els ofereix la tecnologia actual i d’altres més artesanals, per primera vegada en la història s’han descobert les tècniques i mètodes de Gaudí, considerats un dia esotèrics i poc ortodoxos: el famós edifici “inacabable” està a punt de convertir-se en una realitat.


Dirigit i escrit per Polly Watkins.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada